piątek, 1 października 2010

Jeszcze cukinia


I to pod dwiema postaciami:

czyli zupa z cukinii i brokułów (chyba moja ulubiona - na to wychodzi)
i  plastry DUŻEJ cukinii panierowane i pieczone na patelni. Mmmm...

Tu nie trza komentować, więc słów kilka o sosie pomidorowym, 
który jest pyszny i można go zrobić dużo na raz i przechować
na później w słoiku albo pudełku. W moim domu rodzinnym dość
często był przygotowywany w zastępstwie keczup, który wszystkie 
dzieci lubi, a który jest raczej nie zdrowy.Ten sos, za to, to same 
warzywne rarytasy: na oliwie 1 duża cebula, kilka ząbków czosnku,
Duża papryka czerwona i sporo pomidorów. Może wpaść tam też 
trochę chili i obowiązkowo zioła - oregano, bazylia, tymianek i inne.
Sól, pieprz, i przyprawy możesz dodać w ilości, jaka Ci odpowiada
Kiedy wszystko się poddusi, zmięknie i praktycznie... eee... rozgotuje,
należy to rozdrobnić blenderem i ostudzić. Ten sos nadaje się do 
wszystkiego, do kanapek, warzyw, frytek, zupy, na ciepło i zimno...
Możesz go przechowywać w lodówce tydzień. Można tez zaprawiać.

Keczup won!

1 komentarz:

  1. Nie potrafię znaleźć przepisu na Twoją zupę cukiniową a zaintrygowała mnie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...