piątek, 20 maja 2011

tajskie - rajskie!

Kto mi powie, że gotowanie jest czasochłonne, tego nazwę przesadzaczem i wymyślaczem. Ja to dzisiaj po raz kolejny obaliłam. Ale nawet mnie zaskoczyło, jak szybko zrobiłam to tajskie rajskie szamanie.

W jedzeniu o to, według mnie, chodzi: żeby gotować krótko, mieć mało zmywania a dużo radości z jedzenia.

To spełnia wszystkie warunki. Smakowało mi szalenie, więc polecam bez oporów.


Składniki (4 porcje)

* opakowanie ekspresowego makaronu "chińskiego" (opakowanie ma mniej więcej tyle makaronu, co 4 zupki chińskie)
* 2 cebule
* 1-2 ząbki czosnku
* 1 cukinia (ja użyłam 2, ale były naprawdę maleńkie, jak ogórki gruntowe)
* 2 łyżeczki zielonego curry (tylko tyle, bo pierońsko ostre!)
* kilka łyżek oleju/oliwy (ja użyłam oleju sezamowego)
* przyprawy: sól, imbir sproszkowany, skórka z 1 cytryny i trochę soku (limonka byłaby lepsza, ale nie mam).


A teraz: łatwo, szybko i przyjemnie zmierzamy do końca.Co robić?

Zagotować w czajniku wodę. W tym czasie pokroić cebule w duże pióra, czosnek w plasterki, cukinie w półkrążki. Rozgrzać olej na patelni. Zalać makaron i osolić wodę. Przykryć i odstawić na ok 10 minut. W tym czasie zeszklić cebulę, dodać cukinię i na końcu czosnek. Przyprawić solą i imbirem. Chwilę smażyć na szybkim ogniu. Kiedy makaron zmięknie, odcedzić, przełożyć na patelnię. Dodać zielone curry i wymieszać wszystko na patelni. Po krótkiej chwili przerzucać na talerze.

Wierzch potrawy posypać startą skórką cytrynową i skropić lekko sokiem

Tadaaaaaam!







6 komentarzy:

  1. Uwielbiam tego typu dania i ten makaron :D. Od lat uwielbiam zupki chińskie i jem je czasami w ramach przekąsek (zamiast chipsów i innych takich :P).
    A Twoje danie wypróbuję chyba niedługo (ale zamienię cukinię na tofu i paprykę :D)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej ale zgłodniałam :( jak to pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. ja co prawda w kuchni uwielbiam spędzać jak najwięcej czasu, a im dłużej coś przyrządzam tym bardziej się cieszę, ale niestety nie zawsze jest ku temu okazja, tak więc "szybkie przepisy" jak najbardziej w poważaniu :D

    ps. fajny blog :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tajskie smaczki, to coś zdecydowanie dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste, pyszne i szybkie :-) Uwielbiam takie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie pyszności ... ;D

    http://paticee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...