W rolach głównych wystąpili:
* Ciasto Drożdżowe
* Farsz Warzywny
* Sos Grzybowy
Tylko u nas! Ekskluzywne wywiady z aktorami!
Kreacja zdradza na czym polega sekret naszych gwiazd!
Przepis (na ok. 25 pierogów)
***
***
Ciasto Drożdżowe:
* pół kostki drożdży
* 1/4 szkl. ciepłego mleka roślinnego
* ok 500 g mąki (ja miałam pszenną zwykła i razową)
* letnia woda
* 2 łyżki oleju
* pół łyżeczki soli
sekret gwiazd - zmielone suszone grzyby (mączka grzybowa, do zup, sosów, farszów)
Drożdże rozkruszyć w kubku z ciepłym mlekiem i odstawić do wyrośnięcia. Po ok. 10-15 minutach dołożyć je do mąki przesianej do miski, dodać mączkę grzybową, sól, olej i wodę (tyle, żeby ciasto się nie lepiło, w razie czego ratować się mąką). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po wyrośnięciu wałkować, wykrawać kółka, nakładać na środek kółka farsz łyżką, zlepiać (lepiej się zlepi, jesli połowę kółka posmarujesz lekko wodą). Piec w temperaturze 200 stopni ok 15 minut.
Farsz Warzywny
* 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
* 2 cebule
* 2 marchwie
* 1 puszka czerwonej fasoli
* 1 zimowy pęczek natki
* przyprawy: sól, pieprz, cynamon, imbir
sekert gwiazd (j.w)
Soczewicę ugotować (albo wylać z puszki - bywa i tak). Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oliwie. Marchewkę zetrzeć na tarce i poddusić na średnim ogniu na patelni. Po chwili dodać ugotowaną soczewicę, fasolkę, pozostałe składniki i przyprawy. Poddusić wszystko razem, przyprawić, odstawić do przestudzenia.
Sos Grzybowy
* kilka garści suszonych grzybów
* 1 spora cebula
* 1/2 szkl. mleka roślinnego (kokosowego)
* 1 kostka warzywna
* natka pietruszki
* sól, pieprz
sekret gwiazd
Grzyby gotować w minimalnej ilości wody przez ok. 15-20 minut. Po wyłowieniu nie wylewać wywaru spod grzybów, posiekać je drobno albo rozdrobnić w malakserze (tylko nie na kompletną papkę!). Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać grzyby, podsmażyć chwilę. Dolać wywar grzybowy, kostkę rosołową, pieprz i mączkę grzybową, jeśli smak nie jest wyrazisty. Gotować na małym ogniu ok 10 minut. Pod koniec gotowania dolać mleko. W razie potrzeby gotować jeszcze chwilę do zgęstnienia. Rozdrobnić lekko blenderem, dodać posiekaną natkę pietruszki.
The End
Ojjjj, Ty to potrafisz budować napięcie :P Czekam ^^!
OdpowiedzUsuńPadłam wczoraj. Postaram się dorzucić niedługo.
OdpowiedzUsuńOj,ja tego chcę... Przynieś jutro trochę na seminarium! :)
OdpowiedzUsuńPrzyniosę Ci trzy ostatnie.Szkoda, ze nie mam więcej - ludzie by się mogli zająć jedzeniem :)
OdpowiedzUsuńto ja czekam na przepis bo czuje ,że bardzo się nakręciłam na te pierożki
OdpowiedzUsuńjuż jest, pozdro.
OdpowiedzUsuń