środa, 22 grudnia 2010

Jabłuszka pełne cudów




Wszystko co trzeba zrobić, żeby mieć smaczny zimowy deser to:

1. nabyć jabłka - dowolną ilość
2. od każdego jabłka odciąć "kapelusik"
3. wydrążyć każde jabłko
4. wyjęty ze środka miąższ rozdrobnić, wymieszać z cynamonem, sztucznym miodem, tartymi migdałami, rodzynkami i innymi dobrymi rzeczami. Dodałam też łyżeczkę pasty sezamowej i trochę musli z owocami suszonymi. Tego ostatniego składnika nie polecam.
5. Umieścić jabłka na blaszce w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na ok. 30 minut. W zależności od gatunku jabłka może to być krócej albo dłużej. Pilnować - chodzi o ten moment, kiedy kapelusik zacznie się wywijać ku górze i skórka z jabłka odejdzie.
6. Po wyjęciu chwilę przestudzić przez zjedzeniem. Praktycznie jest włożyć je do miseczek, bo i tak się rozpadną.

DOBRE!

2 komentarze:

  1. uwielbiam zimowo jabłkowy deser. z miodem.

    OdpowiedzUsuń
  2. uroczo nazwane - wystarczy dodac trochę serca i zamiast nadzienia jest pełno cudów - tak powinno być zawsze :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...